Sektor spożywczy jest specyficznym i wymagającym środowiskiem. Dlatego zawsze należy inwestować w trwałe łożyska, które nie ulegną za szybkiemu zużyciu.
- Rozwiązanie dla branży spożywczej
- Charakterystyka łożysk hybrydowych
- Czy warto inwestować w łożyska hybrydowe?
I chociaż oferty renomowanych producentów łożysk w większości przypadków uwzględniają produkty specjalnie zaprojektowane i wyprodukowane dla branży spożywczej, to jednak wiele komponentów zużywa się znacznie szybciej, niż wstępnie przewidywał producent. Nawet wykorzystując wysokiej jakości stal, nie zawsze radzi sobie ona ze specyficznymi warunkami pracy oraz otoczenia, z jakimi mamy do czynienia we wspomnianym sektorze. Dlatego klienci coraz częściej inwestują w łożyska hybrydowe. Czy słusznie?
Rozwiązanie dla branży spożywczej
Łożyska dla branży spożywczej muszą posiadać odpowiednie certyfikaty, które gwarantują, iż komponenty zostały sprawdzone i dopuszczone do pracy w takowym środowisku. Biorąc pod uwagę trudne warunki pracy oraz otoczenia, łożyska dla tego sektora muszą być także odpowiednio przygotowane, ponieważ przez cały okres mogą mieć kontakt z wysokimi lub niskimi temperaturami, środkami chemicznymi, w którym również tymi agresywnymi, z zanieczyszczeniami oraz z wodą. Każdy wspomniany czynnik ma negatywny wpływ na łożysko, które im dłużej pracuje w takich warunkach, tym szybciej się zużywa i uszkadza. Dlatego właśnie należy wybierać komponenty przystosowane pod każdym względem do branży spożywczej.
Warto inwestować w łożyska, które przede wszystkim odznaczają się wysoką odpornością na korozję. Komponenty muszą mieć także odpowiednio dobrane uszczelnienie, które nie tylko będzie chronić wnętrze mechanizmu przed ciałami obcymi, ale przede wszystkim zapobiegać wyciekaniu smaru, co jest bardzo istotne, szczególnie w przemyśle spożywczym. Pamiętaj również, by zawsze sprawdzić, na jakie substancje chemiczne dane łożysko jest odporne. Na rynku dostępne są łożyska, które sprawdzają się na przykład w środowisku zasadowym, a w innym rozwiązaniu nacisk położono bardziej na przystosowanie komponentu do pracy przy wysokim poziomie wilgotności. Dlatego zawsze dokładnie należy przeanalizować warunki pracy i otoczenia, by później zestawić je z parametrami i własnościami konkretnego łożyska.
Dla branży spożywczej polecane są także łożyska, które nie wymagają smarowania podczas pracy. Warto inwestować w produkty bezobsługowe, wykazujące wysoką odporność termiczną i na zużycie.
Charakterystyka łożysk hybrydowych
Okazuje się, że łożyska hybrydowe są świetnym rozwiązaniem dla branży spożywczej. Dlaczego? Bo łączą w sobie właściwie wszystkie wyżej wymienione parametry. To znaczy, że nie tylko są odporne na korozję, ale i wodę czy substancje chemiczne, a także doskonale radzą sobie w pracy przy wahaniach temperatur oraz w mocno zanieczyszczonym środowisku. Na uwagę zasługują szczególnie łożyska hybrydowe CeramicSpeed, które mają elementy toczne wyprodukowane z azotku krzemu. Ceramiczne kulki są lżejsze od kulek stalowych, ale i jednocześnie twardsze oraz gładsze. Niska masa redukuje obciążenie odśrodkowe bieżni podczas pracy, co ma znaczący wpływ na samo zużywanie się komponentu. Łożyska hybrydowe charakteryzują się także zdolnością do osiągania wyższych (względem łożysk konwencjonalnych) prędkości obrotowych, niższym tarciem, wyższą sztywnością, a także niższym zużyciem energii. Stosując rozwiązanie duńskiej marki, można podnieść wydajność całej produkcji.
Dodatkową zaletą łożysk hybrydowych jest ich żywotność. Została ona od 4 do 8 razy wydłużona! Ponadto warto mieć na uwadze, że azotek krzemu jest materiałem, który nie przewodzi prądu. Z tego wynika, że łożysko hybrydowe samo w sobie ma wyższą zdolność izolacyjną, niż łożysko standardowe, w pełni stalowe.
W ofercie CeramicSpeed łożyska hybrydowe dostępne są w dwóch seriach. Pierwsza, oznaczona jako Corrotec FDA, obejmuje łożyska ogólnie dopuszczone do branży spożywczej, wyposażone w spełniający wymagania FDA smar. Druga – Corrotec FDA+ – zawiera rozwiązania dopuszczone do bezpośredniego kontaktu ze spożywczymi produktami.
Czy warto inwestować w łożyska hybrydowe?
Łożyska hybrydowe nie należą do najtańszej inwestycji. Jeśli jednak szukasz rozwiązania dla branży spożywczej lub innej, równie takiej, w której panują ekstremalne warunki i w której rozwiązania stalowe Cię zawiodły, gwarantujemy, że inwestycja ta szybko się zwróci. Jak? Otóż łożyska hybrydowe dzięki długiemu okresowi żywotności i według statystyk, wymianie podlegają zwykle po około 2-3 latach stałego użytkowania. Dla osób, które muszą aktualne łożyska wymieniać co – na przykład – pół roku, ta inwestycja jest bardziej opłacalna.