W dynamicznym środowisku przemysłu spożywczego, niezawodność oraz trwałość przenośników w piekarni są istotne dla utrzymania płynności właściwie wszystkich produkcyjnych procesów. Tradycyjne rozwiązania nierzadko napotykają jednak pewne problemy, które najczęściej wiążą się z utratą środka smarnego i zanieczyszczeniami, co prowadzi do awarii i tym samym przestojów oraz strat produkcyjnych. Które zatem łożyska warto wybrać? Jakie łożyska do przenośnika w piekarni czy innych urządzeń przetwarzających żywność będzie najlepszą opcją? Jeśli interesuje Cię rozwiązanie dla producentów żywności, sprawdź nasze polecenie już teraz.
- Wyzwania w przemyśle spożywczym
- Jakie łożyska do przenośnika w piekarni wybrać? Technologia Molded-Oil
- Oszczędności i większa wydajność maszyn wykorzystywanych w piekarni
- Jakie korzyści daje technologia Molded-Oil producentom żywności?
W pełnej wyzwań branży spożywczej, gdzie każda awaria ma negatywny wpływ na opłacalność całej produkcji, odpowiednie łożyska są kluczowym elementem maszyn i urządzeń stosowanych w tym sektorze przemysłowym. Firma NSK, która znana jest ze swoich innowacyjnych rozwiązań, opracowała już parę lat temu specjalną technologię Molded-Oil, która rewolucjonizuje podejście do pracy między innymi przenośników w piekarniach. Poprzez eliminację utraty środka smarnego i skuteczne zabezpieczenie łożysk przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami, japońskiemu producentowi udało się pomóc producentom żywności zoptymalizować procesy produkcyjne i sporo zaoszczędzić. Czym wyróżniają się rozwiązania zaproponowane przez markę NSK? Jakie korzyści daje ich zastosowanie? Szczegóły omawiamy w poniższej treści.
Wyzwania w przemyśle spożywczym
W ekstremalnych warunkach produkcyjnych – takich, jak te, które panują nierzadko w środowisku przemysłu spożywczego, a już zwłaszcza w piekarniach – wydajność oraz niezawodność urządzeń i maszyn jest bardzo ważna, jeśli komuś zależy na opłacalności całej linii produkcyjnej. Dlatego to kluczowe, aby w takich maszynach montować odpowiednio dopasowane do warunków środowiska – nie tylko pracy – elementy. Mamy tutaj na myśli oczywiście łożyska, które – na przykład – w przenośnikach nierzadko narażone są na intensywne obciążenia, częste zmiany temperatury czy zanieczyszczenia. To wyzwania, które przekraczają naturalne możliwości tradycyjnych łożysk tocznych, przez co szybciej się zużywają lub ulegają uszkodzeniu i tym samym powodują awarię – która z kolei prowadzi do przestoju i strat finansowych.
W obliczu tych wyzwań poszukiwanie trwalszych i odporniejszych na warunki przemysłowe komponentów to nie tylko konieczność – to także ważny element strategii optymalizacji całego procesu produkcyjnego!
Jakie łożyska do przenośnika w piekarni wybrać? Technologia Molded-Oil
Inżynierowie firmy NSK przeprowadzili niegdyś kompleksową analizę pracy przenośników używanych przez pewnego producenta żywności. Analizę wykonano ze względu na zamontowane w nich łożyskach, które ulegały szybkiemu uszkodzeniu. Testy ujawniły, że tradycyjne łożyska doznają awarii z powodu dwóch głównych czynników – braku odpowiedniego smarowania oraz narażenia na działanie wody i twardych cząsteczek. Jak rozwiązać te problemy? Otóż japońska marka NSK zaproponowała producentowi żywności technologię Molded-Oil – produkt, który nie tylko eliminuje wspomniane wyżej problemy, ale także oferuje stałą i jednocześnie kontrolowaną ilość smaru.
Technologia Molded-Oil, opatentowana przez NSK, to innowacyjne podejście do smarowania łożysk tocznych. Wkładki Molded-Oil zaprojektowano z myślą o tych środowiskach, w których wymagana jest wysoka higiena – na przykład w branży spożywczej. Centralnym elementem tej technologii jest impregnowana olejem poliolefinowa żywica. Smarowanie łożysk odbywa się przez stopniowe uwalnianie środka smarnego z wkładki, co nie tylko minimalizuje ryzyko wycieków, a to ważne szczególnie w środowiskach, w których priorytetem jest zachowanie najwyższych standardów higieny. Takie rozwiązanie gwarantuje także płynną i bezproblemową pracę łożysk przez cały ich okres eksploatacyjny.
A zatem technologia Molded-Oil nie tylko eliminuje źródła potencjalnych usterek, ale także wprowadza całkowicie nowe podejście do u trzymania łożysk w odpowiednim stanie. To z kolei przekłada się na większą niezawodność i trwałość przenośników wykorzystywanych w piekarniach. Jednocześnie minimalizowane są koszty związane z koniecznością przeprowadzania częstych prac konserwacyjnych – wymian i napraw.
Oszczędności i większa wydajność maszyn wykorzystywanych w piekarni
Tak, jak wspominaliśmy powyżej, marka NSK przeprowadzała kiedyś analizę techniczną łożysk zamontowanych w przenośnikach działających w piekarni. Było to spowodowane tym, że duży producent żywności doświadczał regularnych awarii przenośnika. Zaproponowano mu łożyska Molded-Oil, które została niemalże natychmiast zamontowane. Po zastosowaniu tej technologii przez okres ponad 2 lat, firma zanotowała nie tylko brak awarii, ale także ponad 27.000 euro rocznych oszczędności związanych z samą eksploatacją przenośnika.
Wartość technologii Molded-Oil polega zatem na eliminacji konieczności częstej wymiany łożysk, co z kolei przekłada się na redukcję kosztów utrzymania ruchu oraz strat na produkcji. Przenośnik pracuje bezawaryjnie, a to jest kluczowym atutem w konkurencyjnej branży spożywczej.
Jakie korzyści daje technologia Molded-Oil producentom żywności?
Korzyści wynikające z montażu łożysk Molded-Oil w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją żywności są wielowymiarowe i ważne dla optymalizacji produkcyjnych procesów. Jednym z głównych atutów tej innowacyjnej technologii jest redukcja kosztów związanych z wymianą łożysk. Zmniejszają się nie tylko wydatki na zakup nowych łożysk, ale także koszty, które generuje po prostu przestój maszyny. Długa żywotność i niezawodność proponowanych przez markę NSK łożysk eliminują konieczność częstej interwencji konserwacyjnej, co z kolei przekłada się na znaczne ograniczenie utraconego produkcyjnego czasu.
Eliminacja przestojów to kolejna korzyść, która pozytywnie wpływa na efektywność produkcji. Dzięki łożyskom Molded-Oil producenci żywności mogą unikać nieplanowanych przestojów będących wynikiem awarii łożysk. Redukcja ryzyka awarii przyczynia się również do zwiększenia wydajności pracy urządzeń. A to pozytywnie wpływa na ogólną rentowność przedsiębiorstwa.
Dodatkowo łożyska Molded-Oil nie tylko redukuje koszty czy minimalizuje przestoje, ale także spełnia najwyższe standardy higieny. W branży spożywczej, w której sanitarno-higieniczne wymogi są bardzo restrykcyjne, istotne jest, aby komponenty pracujące w maszynach były zgodne z normami. Innowacyjne podejście do smarowania oraz uszczelnienie stosowane z łożyskach Molded-Oil to czynniki, które sprawiają, że komponenty spełniają wszystkie te wymagania.