Jakie łożyska dla branży spożywczej?

Jakie łożyska dla branży spożywczej?

Zastanawiasz się, jakie łożyska dla branży spożywczej będą idealnym rozwiązaniem? Już teraz sprawdź nasze polecenie! Szczegóły znajdziesz w dzisiejszym wpisie.

 

  1. Jakie są warunki pracy w branży spożywczej?
  2. Czym wyróżniają się łożyska SKF Food Line?
  3. Jakie łożyska kulkowe do środowiska korozyjnego?

 

Branża spożywcza ma spore wymagania, przede wszystkim jeśli chodzi o higienę. Te wymagania sprawiają, że zawsze należy używać odpowiednich rozwiązań — w tym także elementów i części pracujących w maszynach oraz urządzeniach. Jakie zatem łożyska dla branży spożywczej warto wybrać? Podpowiadamy w dzisiejszym artykule! Zapraszamy do lektury już teraz.

 

Jakie są warunki pracy w branży spożywczej?

lozyska-branza-spozywczaBranża spożywcza ma ogromne wymagania, do których należy się dostosowywać. Wymagania te obejmują nie tylko działania samych pracowników, ale i maszyn czy urządzeń, które są wykorzystywane w danym przedsiębiorstwie. Należy zachować przede wszystkim odpowiednią higienę maszyn oraz stosować urządzenia tak zwanej „klasy spożywczej”.

Żywność jest narażona na niebezpieczeństwa przede wszystkim takie, które wiążą się z zanieczyszczeniami. Mamy tutaj na myśli nie tylko wysokie temperatury, ale i ścierne czy kwaśne składniki. Ponadto wiele elementów maszyn nierzadko należy regularnie czyścić, wykorzystując odpowiednie korozyjne środki czyszczące. To z kolei sprawia, że nierzadko na poszczególnych częściach urządzeń może pojawić się korozja, która często doprowadza do wycieków smarnych. Aby zapobiec wyciekowi środków smarnych, które zanieczyszczą produkty końcowe, należy wykorzystać odpowiednie łożyska.

Szukasz sprawdzonych rozwiązań? Gwarantujemy, że specjalne łożyska kulkowe SKF Food Line spełnią Twoje oczekiwania i wymagania branży spożywczej. Czym są produkty tej serii? Odpowiadamy w dalszej części niniejszego wpisu.

 

Czym wyróżniają się łożyska SKF Food Line?

Dla branży spożywczej marka SKF przygotowała specjalną gamę SKF Food Line. Obejmuje ona między innymi serię SKF BLue Line. W ofercie znajdziesz przede wszystkim zespoły łożyskowe, składające się z elementów odpornych na korozję oraz przystosowanych do pracy tam, gdzie będą miały kontakt z żywnością. Wszystko zostało zaprojektowane od podstaw, zgodnie z wytycznymi międzynarodowymi. Produkty spełniają wszystkie standardy higieniczne i wymagania stawiane przez normy.

Oprawa, pokrywa zamykająca oraz uszczelnienia mają odpowiednią geometrię, która zapobiega gromadzeniu się na tych elementach osadów oraz pomaga w ograniczaniu roznoszenia się alergenów i bakterii. Ponadto konstrukcja gwarantuje łatwe czyszczenie. Niebieskie materiały, które wykorzystano w zespołach łożyskowych, gwarantują optyczną wykrywalność.

Dla klientów marka SKF dostarcza zespoły łożyskowe otwarte lub uszczelnione z pokrywą zamykającą oraz tylnym uszczelnieniem. Skuteczny system uszczelnienia oraz wysokiej jakości środek smarny sprawiają, że produkty SKF Blue Line wyróżniają się dłuższą trwałością i niezawodnością w porównaniu z konkurencyjnymi rozwiązaniami. Niniejszych zespołów łożyskowych nie trzeba właściwie dosmarowywać. To nie tylko zmniejsza zakres technicznej obsługi, ale jednocześnie koszty związane z zakupem smaru czy samą robocizną.

 

Jakie łożyska kulkowe do środowiska korozyjnego?

W branży spożywczej ważne jest, aby zapobiegać rozwijaniu się bakterii. Z tego powodu maszyny często poddaje się myciu, do czego wykorzystuje się środki czyszczące antybakteryjne. Preparaty tego rodzaju niestety zwiększają ryzyko powstania korozji na łożyskach ze stali węglowej, co nierzadko kończy się nieplanowanym i przede wszystkim kosztownym przestojem. Aby temu zapobiec, warto wybrać takie łożyska toczne, które zostały zaprojektowane i wyprodukowane z myślą o środowisku korozyjnym.

Seria SKF Food Line oprócz zespołów łożyskowych obejmuje także łożyska kulkowe, które sprawdzą się w korozyjnych warunkach pracy. To produkty ze stali nierdzewnej, charakteryzujące się przede wszystkim wysoką odpornością na korozję i są oczywiście zgodne z wymogami bezpieczeństwa żywności. To doskonała opcja niemalże dla każdej aplikacji, jeśli chodzi o produkcję żywności czy napojów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *